18 jaar. En dan?

Sparen

Na je 18e verandert er heel wat. Zo moet je een aantal zaken voortaan zelf regelen.

Een checklist met handige tips wat je moet doen, vind je op:

Wat je zeker moet doen is:

 • Een DigiD aanvragen. Een DigiD heb je nodig als je iets digitaal wilt aanvragen. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van studiefinanciering of woon- of zorgtoeslag. Met je DigiD kun je bewijzen dat je het echt bent.
                                                           
 • Studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren aanvragen.
   
 • Een zorgverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor ziektekosten. Iedereen die in Nederland woont en/of werkt moet een zorgverzekering hebben. Wellicht hebben je ouders/verzorgers of je vrienden wel tips hoe je dit het beste kunt doen. Of kijk op www.zorgverzekeringslijn.nl
   
 • Belastingaangifte doen. Als je woon- of zorgtoeslag wilt aanvragen. Denk je dat je belasting terug kunt krijgen, dan moet je zelf eerst belastingaangifte doen. Hoe dat moet zie je op www.hoeveelkrijgjij.nl
   
 • Wat ook belangrijk is: vanaf je 18e mag je stemmen voor de gemeenteraad (en waterschap), de Tweede Kamer en het Europees parlement. Ga vooral stemmen, want elke stem telt, ook de jouwe! Om te mogen stemmen krijg je een stembiljet thuisgestuurd. Dat stembiljet en je id-kaart of paspoort moet je meenemen als je naar het stembureau gaat. Anders mag je niet stemmen.
   
 • Zoals je ziet valt er heel wat te doen als je 18 wordt. Ook wat geldzaken betreft en dat is niet altijd makkelijk. De Geldwijzer Bijna 18 van het Nibud is heel handig om je daarbij te helpen. Aan de hand van stappenplannen, tips en links krijg je meer grip op je financiën. Kijk voor meer informatie op https://winkel.nibud.nl/consumenten/boven-de-achttien?

Vind je het lastig om al die dingen te regelen? Vraag dan bij de Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) of iemand je kan helpen via: 0113 277 111. Of kijk op de website.