Bescherm je baby tegen kinkhoest – Haal de 22 weken prik

Kinkhoest

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Vanaf 16 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Kinkhoest

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. De ziekte is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Om baby’s meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Baby’s zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Ben jij 22 weken of langer zwanger?
Dan zal je verloskundige zorgverlener je wijzen op de gratis vaccinatie en een folder met uitnodigingsbrief geven. Dat gebeurt bij het eerste consult na de 20-weken echo. De vaccinatie kan worden gegeven vanaf de 22e week in de zwangerschap tot aan de bevalling. Het advies is om het zo snel mogelijk te doen vanaf de 22e week. Meer informatie over de 22wekenprik vind je hier: 22wekenprik.nl.

De vaccinatie wordt vanaf 16 december gegeven, maar kan vanaf maandag 2 december worden ingepland. Wil je een afspraak maken? Dit kan bij GGD Zeeland van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 via het telefoonnummer 0113-249400 of mail naar planning22wekenprik@ggdzeeland.nl.