Cursussen

Het krijgen van kinderen is een prachtige ervaring, maar vaak ook een ingrijpende gebeurtenis. Er verandert veel. Op deze website vind je opvoedinformatie om je voor te bereiden op de komst van een kindje of bijvoorbeeld tips voor het opvoeden van een puber.

Ga je liever daadwerkelijk in gesprek over een bepaald onderwerp? In Schouwen-Duiveland zijn er volop cursussen of trainingen rondom het thema jeugd en opvoeden. Hieronder een overzicht.

Cursussen rondom zwangerschap en bevallen
De kraamzorgorganisaties in Schouwen-Duiveland bieden een compleet overzicht van cursussen op het gebied van zwangerschap, bevalling en borstvoeding. Denk bijvoorbeeld aan Hypnobirthing, Zwanger Totaal of Moeders treffen Moeders. Veel zorgverzekeraars vergoeden deze cursussen via de aanvullende verzekering.

Cursusaanbod De Provinciale Kraamzorg
Cursusaanbod Kraamcentrum DAT

Cursussen SMWO
Veel factoren kunnen invloed hebben op het ouderschap en hoe ouders dit samen ervaren. Voorbeelden zijn de relatie tussen de ouders, balans tussen werk en gezin, sociale contacten, financiële situatie enzovoort. Het ouderschap betekent meer dan opvoeden alleen. Iedere ouder is hierbij wel eens onzeker. In een situatie van onzekerheid is een steuntje in de rug vaak erg welkom. SMWO biedt trainingen voor zowel ouders en kinderen. Bijvoorbeeld weerbaarheidstraining of een oudergroep voor ouders van kinderen met autisme.

Cursusaanbod SMWO

Peuterpraat
Ouder zijn van een peuter is erg leuk, maar kan soms best een uitdaging zijn. Daarom is het fijn om met andere ouders/verzorgers en de jeugdverpleegkundige hierover te praten en ervaringen uit te wisselen. Hierdoor beseffen ouders/verzorgers van peuters dat hun situatie niet uniek is. Dat elke ouder af en toe twijfelt over zijn aanpak en dat die twijfels helemaal niet gek zijn, maar gewoon bij het opvoedproces horen.

Daarom organiseert team jeugdgezondheidszorg Schouwen-Duiveland van de GGD Zeeland de ouderbijeenkomst ‘Peuterpraat’. Iedere 1e woensdag van de maand van 09.30 tot 10.30 uur zijn ouders/verzorgers van een peuter van harte welkom om mee te praten en ervaringen uit te wisselen. Elke maand komt er een ander thema aan bod; bijvoorbeeld zindelijkheid, een goed slaappatroon of angsten (onweer, sinterklaas, monsters, etc). 

Naast de ouders/verzorgers zijn de peuters ook van harte welkom. Zij kunnen met elkaar spelen, terwijl de ouders/verzorgers onder het genot van een kopje koffie/ thee ervaringen uitwisselen.

Locatie: consultatiebureau in het gemeentehuis in Zierikzee. Aanmelden is niet nodig, loop vooral binnen. Meer informatie: www.ggdzeeland.nl/peuterpraat-zierikzee

 

Hulp nodig of vragen?