De kwaaltjes en pareltjes van je zwangerschap

De kwaaltjes en pareltjes van je zwangerschap

Iedere zwangerschap kent zijn ups en downs. Die kunnen echter per persoon en per zwangerschap heel erg verschillen. Dit zijn de bekendste.

Kwalen

Misselijkheid
Hoewel sommige vrouwen nergens last van hebben, zijn er toch veel vrouwen die vooral de eerste maanden last hebben van misselijkheid. Dit wordt onder andere veroorzaakt door een verhoogd gehalte van het hCG-hormoon en oestrogeen in je lichaam. De ene vrouw kan op die momenten geen hap binnen houden terwijl de ander zich na het eten van een droog crackertje een stuk beter voelt. Hoewel die misselijkheid vaak erg vervelend is, kan het in principe geen kwaad en gaat het na de 16e week van de zwangerschap weer weg.

Vermoeid
Je lichaam is hard aan het werk om een heel nieuw mens te bouwen. Logisch dat je daar moe van wordt. Het kan echter wel vervelend zijn omdat je eigenlijk nergens puf voor hebt en je ondertussen nog wel gewoon moet werken en je huis op orde wilt houden. Dit is het moment om naast de dingen die écht moeten, niet teveel te plannen en waar mogelijk af en toe even een klein dutje te doen.

Rugpijn
Je bekken kantelt en je ingewanden worden tijdelijk opnieuw ingericht. Dit kan voor de nodige ongemakken zorgen. Heel vaak moeten plassen en onbedoeld heel veel scheetjes laten. Vervelender zijn de rug- en bekkenklachten die je hierdoor kunt krijgen. Een bezoekje aan de fysiotherapeut kan helpen om tips te krijgen over oefeningen die je kunt doen om je spieren te versterken en de pijn te verlichten.

Emotioneel
Je bent boos, je bent verdrietig, je bent blij en je bent ontroerd en dat alles in 10 minuten. De hormonen gieren door je lijf en dat maakt je normaal rationele brein ineens een stuk minder betrouwbaar. Sta je ineens te huilen omdat de aardappels zijn aangebrand. Maak je niet te druk; het hoort er allemaal bij. De mensen in je directe omgeving zullen zich even aan moeten passen aan jouw stemmingswisselingen maar gelukkig gaat het uiteindelijk weer over (ongeveer een half jaar na de geboorte van je baby)

Vergeetachtigheid
Ineens ben je alles kwijt en heb je geen idee meer wat je aan het doen was. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Ook hiervan kunnen we grotendeels de hormonen weer de schuld geven. Ze veranderen de manier waarop signalen doorkomen bij de hersenen waardoor er een soort tijdelijke storing optreedt. En daarnaast houdt het hele ‘zwanger zijn’ je natuurlijk ook best bezig en ben je minder gefocust op andere zaken. Dingen opschrijven helpt!

Parels

De eerste echo
In het begin kan het feit dat er een leven in je groeit nog een heel abstract gegeven zijn. Tot de eerste echo. Een kloppend hartje en kleine wriemelende armpjes en beentjes zijn het bewijs dat er echt een kind in je groeit. Deze eerste kennismaking met je baby is meestal een heel mooi en emotioneel moment. Nu snap je eindelijk waarom vriendinnen altijd met die foto van een vage zwart-witte vlek onder je neus stonden te wapperen.

Je kindje voelen
Wat begint als een soort geborrel in je buik, verandert naar een soort kleine plopjes en uiteindelijk zie je met het groeien van je buik steeds meer herkenbare lichaamsdelen uitsteken: een voetje, het hoofdje of twee perfecte kleine billen. Heel bijzonder!

Kamertje inrichten
Vanaf een week of 15 mag je toch echt wel voorzichtig de uitzet voor de babykamer gaan regelen. En wat is er nu leuker dan op jacht gaan naar al die schattige kleine sokjes, truitjes en mutsjes! Maar ook het bedenken van een kleur voor de kamer, de perfecte mobile scoren voor boven de box en natuurlijk het neerzetten van de wieg zijn geweldige momenten waardoor je bijna niet kan wachten tot de baby er is.  

Namen bedenken
Jullie mogen samen bedenken welke naam jullie zoon of dochter de rest van zijn leven mee gaat dragen. Geen makkelijke keus misschien maar ontzettend leuk om lijstjes te maken met jullie favoriete namen. En nadat je er 100 of misschien wel 500 de revue hebt laten passeren, loop je ineens tegen die ene perfecte naam aan (of twee, of drie). Jullie geheim tot het moment dat je kindje wordt geboren.

‘The Glow’
Hoewel het bestaan van ‘the Glow’ omstreden is, kun je er bij sommige vrouwen bijna niet omheen: die serene prachtige gloed die om een zwangere vrouw heen hangt. Naarmate de zwangerschap vordert, houdt ze zich nauwelijks meer bezig met onbenulligheden en zit ze in een soort prachtige roze bubbel van vruchtbaarheid en liefde. Geen garantie trouwens; er zijn ook vrouwen die met 36 weken zwangerschap alleen maar willen huilen en vol pukkels in een grote trui en joggingbroek op de bank zitten te vloeken. 

Hoe je zwangerschap ook verloopt, er zullen momenten zijn waarop je denkt: “Waar ben ik aan begonnen!” en momenten waarop je denkt dat je nooit gelukkiger zal zijn dan op dát moment. Koester ze allemaal want elke zwangerschap is op zich een prachtig wonder dat uiteindelijk maar negen maanden duurt.