Feestdagen van NIX - Geen alcohol tot 18 jaar

NIX

Start uw samen met uw kind gezond het nieuwe jaar?

Morgen is het kerstavond en volgen er allerlei feestdagen. Ook tijdens het kerstdiner en oudejaarsavond is het normaal dat jongeren niet drinken tot tenminste hun 18e jaar.

Veel ouders weten dat je kind alcohol laten drinken slecht is voor hun hersenontwikkeling. De laatste jaren is dan ook het percentage 12-jarigen dat een glas alcohol gedronken heeft, gedaald met 53%. Ook onder 14-jarigen is een flinke daling te zien van 40%. Dat is zeker een verdienste van ouders die duidelijke regels zijn gaan stellen: geen alcohol tot tenminste 18 jaar.

Maar hoe doe je het nu met de feestdagen?
Volwassenen drinken zelf ook bij bijzondere gelegenheden en dan is dat glaasje voor je kind inschenken zo gebeurd. Maar een regel blijft alleen maar duidelijk bij kinderen als je consequent bent. Dus ook bij speciale gelegenheden thuis: geen alcohol als je nog geen 18 bent. Een tip: biedt een feestelijk alcoholvrij drankje aan, zoals bijvoorbeeld een mocktail. Een mocktail is een alcoholvrije cocktail en wordt bereid met frisdranken, vruchtensappen, fruit siropen en andere alcoholvrije ingrediënten.

Hieronder een aantal tips voor ouders:

 1. De regel ‘geen alcohol onder de 18’ helpt!
  Jongeren die regels meekrijgen van hun ouders, beginnen later met drinken en drinken ook minder. Maak geen uitzonderingen, dus ook niet af en toe.
   
 2. Blijf betrokken.
  Verdiep je in wat jouw kind te zeggen heeft. Leg de gevaren en schadelijke gevolgen van alcoholgebruik uit en waarom de wetgeving er is. Focus op de kortetermijnrisico’s.
   
 3. Geef een beloning voor goed gedrag.
  Dit motiveert jouw kind om de eerste keer alcohol te drinken, uit te stellen.
   
 4. Help jouw kind om 'nee'  te zeggen.
  Zelfvertrouwen maakt het makkelijker om een drankje te weigeren onder druk van vrienden. Bereid lastige situaties samen voor.
   
 5. Geef zelf het goede voorbeeld.
  Dit heeft positief effect op het gedrag van kinderen.
   
 6. Praat met andere ouders.
  Probeer ook afspraken met hen te maken, bijvoorbeeld over regels en toezicht bij feestjes.

Meer tips om het gesprek met je kind te voeren kun je vinden op www.laatzenietverzuipen.nl.