Josefien nieuwe kinderburgemeester voor Schouwen-Duiveland

Kinderburgemeester

Schouwen-Duiveland heeft een vrouwelijke burgemeester, een kinderburgemeester! In een heel spannende verkiezingsstrijd kwam Josefien van der Meer uit Zierikzee als beste uit de bus met haar pleidooi voor veiliger fietsroutes voor kinderen. De elfjarige versloeg acht andere kanjers, die een gooi deden naar het kinderburgemeesterschap.

Met onderwerpen als minder plastic, meer watertappunten, meer aandacht voor kinderen met een beperking lieten de negen kandidaten zien dat ze allemaal een duidelijke visie hebben hoe het beter kan. En niet alleen dat; ze bleken ook nog eens allemaal een prima presentatie te kunnen houden. En dus zag je tijdens de middag diepe denkrimpels op het voorhoofd van de juryleden verschijnen. ‘Hoe moet dat nu, ze zijn allemaal écht goed,’ zag je ze denken. Het duurde dan ook even voordat de jury met daarin burgemeester Gerard Rabelink, Guusje Poot, Petri d’ Anjou en Stan van der Wekken (de voorganger van Josefien) met de uitslag kwamen. Ondertussen liep de spanning in de Burgerzaal flink op.

Twee verkiezingsrondes waren nodig om uiteindelijk te kiezen voor Josefien, de Zierikzeese scholiere die zich sterk maakt voor veiliger fietsroutes voor kinderen. Dat kun je volgens Josefien onder meer doen door ervoor te zorgen dat auto’s minder hard door de smalle straten rijden en door een betere verlichting in sommige straten. Maar ook door als klas met de fiets erop uit te gaan om zo verkeerssituaties beter te herkennen. ‘Met mij wordt Schouwen-Duiveland veiliger en aantrekkelijker’ daarmee sloot ze haar verkiezingsverhaal af. Die ideeën voor meer verkeersveiligheid voor kinderen bracht ze rustig, maar wel heel overtuigend naar voren. Dat zijn eigenschappen waarmee je het als (kinder)burgemeester ver kunt schoppen. Veel tijd om aan haar nieuwe functie te wennen, heeft Josefien niet. Een dag na haar verkiezing tot kinderburgemeester is ze door de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland als kinderburgemeester geïnstalleerd. Haar eerste belangrijke optreden is bij de intocht van Sinterklaas op zaterdag 16 november. Dan kan iedereen kennismaken met de nieuwe kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland.