Week van de mediawijsheid: Aan of uit?

mediawijsheid

Bekijk je alle appjes gelijk als je ze binnenkrijgt. Of leg je je smartphone af en toe weg, omdat je iets anders wil doen? Heb je soms een zere nek van het eindeloos turen op je tablet of laptop? Dan is de vraag wanneer kies jij om aan of uit te staan? Deze vraag staat centraal in de Week van de Mediawijsheid. Deze week is van 8 tot en met 15 november.

Het lijkt zo simpel, als je wat anders moet doen ga je even offline. Maar in de praktijk is dat voor veel jongeren én ouderen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt graag op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, even een foto op instagram zetten et cetera. En voor je het weet zit je de hele dag op een beeldscherm te turen. Met soms een app-nek, swipeduim of gamebochel tot gevolg. Ook voor ouders kan het social mediagebruik van hun kind vragen oproepen. Gebeurt het allemaal veilig, ziet je kind geen dingen die niet voor zijn leeftijd geschikt zijn of.. nog erger, wordt hij of zij niet gepest via social media.

In de Week van de Mediawijsheid wordt er met verschillende activiteiten en informatie aandacht besteed aan verstandig mediagebruik voor kinderen en volwassenen. Op www.weekvandemediawijsheid.nl kun je van alles vinden over een veilig en gezond mediagebruik. Wil je een digitale detox, zodat je op een andere manier naar je mediagebruik kijkt en wil je weten hoe je dat kunt doen? Het antwoord vind je op deze website. Maar ook vind je er tips voor onder meer een gezond schermgebruik en voor veilig internetten. Je leest er alles over op deze site.