De Shisha-pen, onschuldig of onschadelijk?

group

Wat is een Shisha-pen?

Een shisha-pen is een verdamper in de vorm van
een pen die in allerlei kleuren en smaken (onder andere cola, kersen, perzik en aardbei) verkrijgbaar is. Bij het inhaleren van de waterdampen komt het aroma vrij. Door het lichtgevende uiteinde en de rook die vrijkomt lijkt de Shisha-pen op een sigaret. De shisha-pen bevat over het algemeen geen nicotine of teer en mag daarom aan iedereen verkocht worden.

Zitten er schadelijke stoffen in de Shisha-pen?

De shisha-pen bevat (meestal) geen nicotine of teer, maar wel andere bestanddelen als propyleenglycol, glycerol en glycerinetriacetaat. Propyleenglycol wordt niet alleen gebruikt in de voedings-, cosmetische, farmaceutische en kunst-stofindustrie, maar ook als middel om tabak vochtig te houden. Het grootste deel van de stof wordt tijdens het roken overgebracht naar de rook in hoeveelheden die groot genoeg zijn om de luchtwegen en ogen te irriteren. De stof bevindt zich ook in de rookpluim van een sigaret en dus kunnen zowel rokers als niet-rokers hieraan worden blootgesteld. Ook kunnen bij de verbranding schadelijke, mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan. Onbekend is of deze effecten ook optreden bij blootstelling aan de damp die vrijkomt bij gebruik van een Shiasha-pen.

Onderzoek

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de stoffen die vrijkomen bij het gebruik van de shisha-pen. Het is dus nog niet duidelijk of die stoffen, bij normaal gebruik, schadelijk zijn voor je gezondheid. Op dit moment onderzoekt het RIVM de mogelijke gevaren van de pen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport raadt daarom tot die tijd het gebruik van de shisha-pen af.

Populariteit zorgelijk

GGD Zeeland vindt de populariteit van de shisha-pen bij jongeren zorgelijk. Buitenom de mogelijke gezondheidsrisico’s, doe je ook het gebruik van een sigaret na. Op deze manier wen je makkelijker aan het gebruik van een sigaret. Om deze redenen raadt ook GGD Zeeland het gebruik van de shisha-pen af.

Meer informatie over de Shisha-pen vind je hier: https://www.trimbos.nl/producten-en-diensten/webwinkel/product/?prod=af1226 Of stel je vraag aan de jeugdverpleegkundige van jouw school. 

Bron: GGD Zeeland

Hulp nodig of vragen?