Even voorstellen: Andrea Koppejan

andrea koppejan3

Gezond en veilig opgroeien is belangrijk voor ieder kind. Jeugdartsen en -verpleegkundigen zien alle Zeeuwse kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar. Zij kijken hoe het met een kind gaat en of het zich goed ontwikkelt. En ouders worden ondersteund bij al hun vragen, twijfels of zorgen over groei, ontwikkeling en gedrag. Maar wie zijn nou eigenlijk die jeugdverpleegkundigen en – artsen in de gemeente Schouwen-Duiveland? Elke maand stellen we iemand aan jullie voor. Deze keer: Andrea Koppejan.

“Ik werk nu bijna 12 jaar als jeugdverpleegkundige in Zierikzee. Doordat ik al zo’n lange tijd in dezelfde plaats werk kan ik de ontwikkeling van de kinderen heel goed volgen. Ik zie nu kinderen van bijvoorbeeld 10 jaar, die ik ook als baby heb gezien. Dat maakt mijn werk erg leuk.

Luisteren naar je gevoel

Ik kan tevreden terugkijken op een werkdag als ik adviezen heb kunnen geven waar ouders echt mee verder kunnen. Veel vragen gaan over voeding, slapen en opvoeding. Ik vind het belangrijk dat ouders leren luisteren naar hun gevoel. Zij kennen hun kind-- het beste. Als jeugdverpleegkundige kun je daarop aansluiten met je professionele advies. Soms is het voor een ouder fijn om met een paar extra gesprekken in te gaan op zaken waar ze tegenaan lopen in de opvoeding. Die opvoedondersteuning bieden wij dus ook en voorkomt soms dat een relatief simpel ‘probleem’, zoals niet willen eten of slapen, uitgroeit tot iets groters.