Even voorstellen: Lizette van de Schelde

Lizette vd Schelde

Gezond en veilig opgroeien is belangrijk voor ieder kind. Jeugdartsen en -verpleegkundigen zien alle Zeeuwse kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar. Zij kijken hoe het met een kind gaat en of het zich goed ontwikkelt. En ouders worden ondersteund bij al hun vragen, twijfels of zorgen over groei, ontwikkeling en gedrag. Maar wie zijn nou eigenlijk die jeugdverpleegkundigen en – artsen in de gemeente Schouwen-Duiveland? Elke maand stellen we iemand aan jullie voor. Deze keer: Lizette van der Schelde.

Vertrouw op jezelf
“Zeker bij een eerste kindje kunnen ouders nog onzeker zijn. Mijn belangrijkste advies is altijd: vertrouw op jezelf en je kind. Meestal weten ouders heel goed wat hun kind nodig heeft. Juist deze gesprekken vind ik ook zo leuk aan mijn werk. Sommige gezinnen hebben een moeilijke baby- of peutertijd, maar als ik die op de basisschool terug zie en alles gaat voorspoedig, dan is dat heel mooi om te zien. Ik ben al 15 jaar jeugdverpleegkundige, voornamelijk in Zierikzee maar ik heb ook in Oosterland en Bruinisse gewerkt. Ik vind het fijn als ik merk dat ouders mij weten te vinden met vragen over wat dan ook.

Peuterpraat
In de praktijk hebben ouders vaak dezelfde vragen, zeker bij peuters. Daarom organiseren we peuterpraat. Vaak lopen ze tegen dingen als driftbuien, zindelijkheid, niet luisteren, moeilijk slapen, niet willen eten, etc. Ouders weten ook vaak heel creatieve oplossingen te bedenken die bij kun kind en zienswijze over opvoeden past. Daarom kunnen ze veel van elkaar leren. Tijdens peuterpraat krijgen ouders de gelegenheid om dit te delen. En als jeugdverpleegkundige kun je eventueel aanvullende informatie geven. Maar het gaat vooral om uitwisselen en het gesprek tussen ouders. Samen weet je zoveel meer!”