“Ga maar even zelf spelen.”

“Ga maar even zelf spelen.”

Het klinkt makkelijk maar op een of andere manier vinden veel kinderen het lastig zichzelf te vermaken. Terwijl je toch echt af en toe even rust nodig hebt om nog even iets af te maken voor je werk of gewoon een momentje voor jezelf. Daarnaast is het goed dat een kind ook leert om alleen te spelen. Nu misschien wel meer dan ooit.
 

Ieder kind is anders

Hoe lang een kind alleen kan spelen, hangt af van de leeftijd. Een kleuter heeft er moeite mee om langer dan een half uur achter elkaar alleen bezig te zijn, terwijl oudere kinderen dat veel beter kunnen. Zeker als ze iets doen wat ze boeiend vinden, zoals iets bouwen, computerspelletjes spelen of knutselen.

Hoe en hoe lang kinderen spelen is ook afhankelijk van hun temperament. Sommige kinderen willen veel bewegen, houden van wilde spelletjes en spelen het liefst buiten. Andere kinderen spelen liever in een rustige omgeving of kunnen uren lezen. Ieder kind is anders. Het is dus goed om je verwachtingen hierover aan te passen aan je kind.
 

Nu even alleen, straks weer samen

Je kunt kinderen leren om langer alleen te spelen. Speel bijvoorbeeld eerst even samen en zeg daarna dat hij of zij nu even zelf moet spelen. Vertel wat jij gaat doen en wanneer je weer aandacht hebt voor hen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik ga nu aardappelen schillen. Speel jij nog maar even met je lego. Als ik klaar ben met het schillen, gaan we samen de champignons snijden.’ Reageer positief als je kind een tijdje alleen heeft gespeeld. Ook tijdens het spelen kun je een compliment of aai over de bol geven, maar stoor het spelen niet. Vertel dat je het fijn vindt dat je kind zo goed alleen speelt.
 

Vervelen is niet erg

Het is onvermijdelijk dat kinderen zich af en toe vervelen en hangerig zijn. Dat hoort erbij. In zo’n bui vindt je kind waarschijnlijk alles ‘saai’. Benoem het gevoel van je kind en geef daarbij aan dat het zelf een oplossing moet vinden. Doe af en toe iets leuks alleen met je kind, zonder de andere gezinsleden. Kinderen waarderen die speciale aandacht en zijn dan vaak minder ‘dwingend’ op momenten dat ze zich vervelen.
 

Maak de komende weken bewust tijd vrij 

Nu we met z’n allen weer verplicht thuis zitten de komende weken, is de kerstvakantie ook voor je kinderen echt een stuk minder leuk. Aan de andere kant biedt het ook de mogelijkheid om als gezin eindelijk eens ongestoord tijd met elkaar door te brengen. Maak daar dan ook bewust tijd voor vrij. Het is makkelijk om te denken: ‘Geen groot kerstdiner voorbereiden betekent dat ik nog wat extra dagen of uren kan werken.’ Je kunt ook denken: ‘Ik heb meer tijd om echt even iets leuks met het gezin te doen.

Ouderwets gezellig samen koekjes bakken, kerstversieringen knutselen, wandelen in het bos of een bordspel doen. Misschien denken jullie over een paar jaar wel terug aan deze gekke kerst als een van de leukste ooit.

 

Bron: opvoeden.nl