Helft ouders vindt opvoeden in coronatijd best wel moeilijk

Opvoeden

De helft van de ouders had de afgelopen maand moeite met de opvoeding van hun kinderen. Dat blijkt uit een peiling van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid onder ruim duizend ouders.

De ouders vulden een vragenlijst (balansmeter) in die drie keer per jaar de draagkracht van ouders onderzoekt. Ouders gaven hun balans voor de coronatijd gemiddeld een 7,9. Tijdens de coronatijd was dat een 5,7. Een op de drie ouders ervaart de balans als onvoldoende (4 of minder). Dit is zeven keer zoveel als voor corona.

Zo'n 39 procent van de ouders ervaart weinig steun van anderen, zoals hun partner of familie, tegenover 17 procent voor corona. 45 procent vindt het moeilijk om met veranderingen en plotselinge gebeurtenissen om te gaan. Voor de coronacrisis was dit 7,5 procent.

'Ook uit dit onderzoek blijkt dat opgroeien en opvoeden iets is, waarbij we elkaar bij nodig hebben en elkaar moeten steunen, ook in moeilijke tijden. Het is daarom belangrijk dat ouders in gesprek blijven. Met elkaar, maar ook met professionals,' aldus Marielle Balledux van het Nederlands Jeugdinstituut.

Bron: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid; Nederlands Jeugdinstituut