Huiselijk geweld melden via apothee

Huiselijk geweld

‘Masker 19.’ Met dit codewoord kunnen slachtoffers van huiselijk geweld sinds 1 mei huiselijk geweld melden bij de apotheek. Als iemand ‘masker 19’ zegt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Dit codewoord biedt uitkomst voor slachtoffers, die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door  te bellen naar Veilig Thuis of – bij een levensbedreigende situatie – met de politie. Nu iedereen tijdens de coronacrisis veel thuiszit, is het voor slachtoffers soms lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt.

Als iemand alleen bij de apotheek komt en  ‘masker 19’ zegt, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als iemand samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. Alle apotheken in Nederland ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Het melden van huiselijk geweld via een codewoord bij de apotheek is al eerder in een aantal andere landen ingevoerd.

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of heb je vermoedens van huiselijk geweld in je omgeving? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.