Hup, naar buiten

hup, naar buiten

‘Vroeger was alles beter.’ Dat zegt bijna iedere generatie opnieuw. Volgens sommigen komen kinderen tegenwoordig nauwelijks meer buiten en zitten ze alleen nog maar achter de computer. Is dat eigenlijk wel zo?

Het klopt gedeeltelijk. Kinderen spelen nog steeds veel buiten, maar In vergelijking tot hun ouders vroeger, wel de helft minder. Dat komt gedeeltelijk door het groeiende aanbod van digitale middelen zoals telefoons, tablets en gameconsoles, maar ook door een gebrek aan buitenspeelruimte. Per kind is er in Nederland zo’n 4 vierkante meter speelruimte beschikbaar.

Hoewel 80% van de kinderen zegt blij te worden van buitenspelen, geeft 4 op de 10 kinderen aan, het spelen op de stoep saai te vinden. Uiteraard is dit probleem groter in de stad dan daarbuiten.

Gek genoeg hebben kinderen helemaal niet zoveel nodig om lekker buiten te spelen. Het stuk groen naast de sloot, een grasveld om te voetballen of een verlaten bouwterrein met bergen zand. Kinderen worden het meest blij van ‘gewone’ niet ontworpen natuur waar ze lekker kunnen rommelen met zand en water en takken.

Voorbeeldgedrag

Maar liefst 88% van de ouders vindt het belangrijk dat hun kind(eren) buiten speelt. Zij lopen daarin voorop ten aanzien van ouders in andere europese landen. De meeste quality-time besteden ze echter aan hun kinderen aan de eettafel of voor de televisie. Daarnaast zitten ouders zelf steeds vaker op hun laptop, tablet of telefoon. Dit voorbeeldgedrag wordt door veel kinderen klakkeloos overgenomen. Hoe kunnen kinderen dan gemotiveerd worden om buiten te spelen?

Is gamen gevaarlijk?

Gamen en online video’s kijken is niet per definitie slecht voor een kind. Pas wanneer een kind andere dagelijkse activiteiten gaat verwaarlozen om te kunnen gamen, kun je spreken van problematisch gamen. Slechts 1,5% van de jongeren in Nederland is volgens onderzoek van het Trimbos Instituut daadwerkelijk gameverslaafd. Dit betreft overigens jongeren in de leeftijd van 13 tot 16 jaar, een leeftijdsgroep die per definitie al minder buiten komt dan kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Creëer ‘buitentijd’

Naar buiten gaan is niet alleen voor kinderen belangrijk maar ook voor volwassenen. Om te zorgen dat je kinderen veel buiten komen, zul je als ouder zelf het goede voorbeeld moeten geven. Kies daarom bewust om activiteiten buiten te ondernemen. Denk daarbij niet alleen aan een dagje naar het strand bij prachtig weer, maar ook als het hard waait of sneeuwt. In de herfst is het bos goudgekleurd en kun je tot je enkel door bergen dorre bladeren waden. In de vroege lente worden er veel jonge dieren geboren en zie je het groen langzaam tussen het grijs opkomen. In alle seizoenen is er buiten iets te zien en iets te doen. Veel lokale organisaties organiseren leuke activiteiten voor kinderen en hun ouders.

Kijk online welke natuurgebieden makkelijk bereikbaar zijn voor jouw en je gezin en kijk dan meteen even welke activiteiten er de komende weken worden georganiseerd. Plan een buitendag, trek een dikke jas en goede laarzen aan en ga op ontdekkingstocht.