Lachgas

Ballon

Door het inademen van lachgas kom je meteen in een roes die een paar minuten duurt. Soms moet je lachen, vandaar de naam lachgas. Je gaat dingen in je omgeving waziger zien. Geluid lijkt langzamer te gaan en klinkt anders.

Vroeger werd lachgas gebruikt als narcosemiddel, maar de laatste jaren ook als drugs. Lachgas is in opkomst en brengt risico's met zich mee. Lachgas is een kleurloos gas dat zoet ruikt en zit in patronen. Via een slagroomspuit wordt het gas uit het patroon meestal in een ballon gespoten. Gebruikers ademen het gas in via de ballon.

De effecten zijn niet voor iedereen hetzelfde. Wat er met je gebeurt is afhankelijk van hoe je je voelt, hoe gezond je bent en in welke omgeving je lachgas gebruikt.

De risico’s van het gebruik van lachgas:

  • Je longen kunnen bevriezen.
    Adem lachgas nooit direct vanuit de gasfles in. Dat is levensgevaarlijk. Het gas is namelijk zo koud, dat je longen kunnen bevriezen. Of je lippen, neus en stembanden.
  • Je krijgt een tekort aan zuurstof in je hersenen.
    Bij een zuurstoftekort kun je hoofdpijn krijgen, duizelig worden en je evenwicht verliezen of flauw vallen (out gaan). Daarbij kun je je verwonden.
  • Zelfs uren na het gebruik van lachgas, kun je je slecht concentreren en minder goed opletten.
    Neem geen deel aan het verkeer.

Klik hier voor meer informatie over lachgas, zoals de effecten en alle risico's op een rijtje.