Seksuele opvoeding

Als ouder speel je een centrale rol in de seksuele opvoeding van je kind. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten, zeker nu je kind volwassen en zelfstandig wordt.

Er zijn voor je kind

Het belangrijkste wat je kunt doen, is laten merken dat je zoon of dochter naar je toe kan komen met vragen en problemen. Jongeren voelen zich soms ongemakkelijk om seksualiteit met hun ouders te bespreken, maar ze vinden het wel fijn dat ze bij hun ouders terechtkunnen als dat nodig is.

Het is dus belangrijk om steun en een luisterend oor te bieden als je kind naar je toe komt met vragen of problemen op het gebied van relaties, liefde en seksualiteit. Ook als je kind zit met dingen, die moeilijk voor je zijn. Bijvoorbeeld als je zelf moeite hebt met homoseksualiteit en je zoon denkt dat hij homoseksueel is. Het is belangrijk te laten zien dat je er voor hem bent, ook omdat hij zich heel eenzaam kan voelen door zijn homoseksualiteit. Lees hier meer over de seksuele ontwikkeling van je jong volwassen kind.

Seksuele weerbaarheid

Jongvolwassenen die goed weten wat ze wel en niet willen op seksueel gebied staan sterker in hun schoenen. Ze kunnen beter hun wensen en grenzen aangeven en laten zich minder snel onder druk zetten om verder te gaan dan ze eigenlijk willen. Praat samen ook over wat seksueel overschrijdend gedrag is. Op Seksualiteit.nl lees je meer over het aangeven van wensen en grenzen.

Jongeren voelen zich ook meer verantwoordelijk voor wat ze doen als ze daar vooraf over hebben nagedacht. Stimuleer jongeren om na te denken over wat ze wel en niet willen en over de mogelijke gevolgen van de keuzes die ze maken. Leer hen ook om grenzen van anderen te respecteren.

Praat bijvoorbeeld over de mogelijke gevolgen van onveilig vrijen, over wie verantwoordelijk is voor anticonceptie als je besluit om seks te hebben, over wat je kunt doen als je iets niet wilt of als de ander iets niet wil, over hoe je kunt omgaan met verschillende ideeën over seksualiteit.

Meer informatie

Bekijk ook eens het dossier Seksualiteit en gender op NJI.nl. Als praten niet lukt, dan kun je jongvolwassenen tot 25 jaar wijzen op een website met betrouwbare informatie zoals Sense.info. Via deze site wordt ook doorverwezen naar andere betrouwbare websites.

Heb je een vraag?

Bij jou in de buurt