Stappen als je kind

party

Sinds 2014 wordt op Schouwen-Duiveland jaarlijks een stapavond voor ouders van pubers georganiseerd. Deze stapavond is een landelijk initiatief van Laat ze niet (ver)zuipen. Voor pubers die net gaan stappen, is het een spannende en vooral leuke tijd. Alleen voor de ouders brengt dit soms zorgen met zich mee, met name over het gebruik van alcohol en drugs. Robert Sneek is jeugd- en jongerenwerker bij SMWO. Samen met Indigo, Buro Halt en de politie geeft hij op deze avonden voorlichting aan ouders.

Leuke en leerzame avond
Het leuke aan zo’n stapavond is, dat je als ouder ook eens ziet, waar  je kind heen gaat (of in de toekomst misschien naar toe gaat). Het is niet alleen leuk, maar vooral heel leerzaam. Je leert o.a.: hoe en waar je op moet letten, wat er zoal te koop is en hoe je het gesprek aangaat met jouw kind. Ook hoor je dat jongeren voor bepaalde soorten drugs, andere “gewone” benamingen gebruiken, zoals ‘groenteboer’ voor wiet of ‘melk’ voor cocaïne. Ook kunnen ouders ruiken, hoe wiet nu eigenlijk ruikt. Als je weet hoe iets ruikt, herken je het ook beter. En kan je vervolgens het gesprek aangaan met jouw kind en het waarschuwen voor de gevaren van drugsgebruik. Natuurlijk is het raadzaam om het onderwerp al eerder te bespreken met je kind(eren).

De stapavonden zijn een succes
De ouder stapavonden zijn veelal druk bezochte avonden. De meeste ouders zijn na afloop positief. Ze weten nu beter hoe ze goed kunnen reageren en handelen, bij het vermoeden van alcohol- of drugsgebruik bij hun kinderen.

robert sneek 3Dat de ouder stapavonden een succes zijn, blijkt ook uit de enquête die de ouders achteraf invullen. 50% van de ouders heeft aangegeven, op de hoogte gehouden te willen worden over alcohol en drugs. Ook de horeca is enthousiast over deze stapavonden. De medewerkers behandelen de ouders, ook net als dat ze normaal het stappubliek behandelen Dus ook jij als ouder, kan een tassencontrole krijgen of gevraagd worden je zakken leeg te halen of je tas af te geven. Beveiligers kunnen je ook zeggen dat ze je willen fouilleren.  

Kom jij ook naar de volgende ouder stapavond?
De vorige stapavond op Schouwen-Duiveland was op 14 december 2018. Door de enthousiaste reacties is Robert van plan ook in 2019 een stapavond voor ouders te organiseren. De datum is nog niet bekend.

Wil je ook goed op de hoogte zijn over de verkrijgbaarheid van alcohol en drugs onder jongeren? De gevaren hiervan en hoe je nu goed het gesprek met je kind kan aangaan? Hou dan deze website goed in de gaten voor de datum van de volgende stapavond! 

Bij jou in de buurt