Waarom is het belangrijk dat je kind goed leert lezen?

Waarom is het belangrijk dat je kind goed leert lezen?

Iedereen wordt blootgesteld aan steeds meer prikkels. Als volwassene merk je misschien al hoe constante multitasking, push-meldingen en social media apps je focus verminderen? Ook de jeugd verliest haar aandacht in tablets, smartphones of spelconsoles, met name door video. Maar wat doet dit met ons lezen, en wat kunnen we hieraan doen? Vooral verder lezen!
 

Waarom is leren lezen belangrijk?

Lezen is een geweldige manier om onze hersenen te trainen. Het maakt en houdt ons slimmer en scherper, de rest van ons leven. Wist je bijvoorbeeld dat lezen helpt om leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang te voorkomen? Ouderen die zichzelf regelmatig mentaal uitdagen met iets zoals lezen of schaken, hebben twee en een half keer minder kans om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Niet onbelangrijk, maar wel iets voor later. Voor nu zijn er andere redenen waarom je kind goed moet leren lezen. Komen ze!
 

Lezen is een goede manier om te leren

Over leren en lezen gesproken: lezen vormt een geweldige manier om te leren. Het is namelijk oefening voor de geest, wat beweging is voor het lichaam. Het lezen van boeken is uitdagend omdat je op een overzichtelijke en gestructureerde manier vaak veel dieper in de materie duikt en meer leert.

Onze hersenen hebben een "gebruik het of verlies het"-beleid, net als onze spieren. Lezen vormt een oefening die onze aandacht tot het uiterste drijft, en stimuleert hiermee de ontwikkeling van nieuwe verbindingen in ons brein. Dit versterkt ons geheugen en onze concentratie, omdat je veel nuttige informatie moet onthouden, waardoor je herinneringen effectiever op kunt roepen. Als we elke dag lezen, kunnen we ze sterk en gezond houden.
 

Lezen verscherpt je concentratie en focus

De wereldberoemde auteur Roald Dahl zei eens: "Als je ergens in het leven wilt komen, moet je veel boeken lezen." Heeft hij hier nog gelijk in denk je? Ons langdurig kunnen concentreren en focussen is essentieel voor ons succes en welzijn. Dit heeft alles te maken met de discipline en focus die we ontwikkelen. Als je echt wilt leren, moet je volledig aanwezig en betrokken kunnen zijn. Je moet je dus kunnen concentreren om te slagen. En als je je meer wilt concentreren, kun je oefenen door boeken te lezen.

Om waardevol te blijven in onze economie moet je de kunst beheersen om snel ingewikkelde dingen te leren. Dit vereist het vermogen om je zonder afleiding te kunnen concentreren op een cognitief veeleisende taak. Door snel ingewikkelde informatie onder de knie te krijgen kun je betere resultaten behalen in minder tijd. Voor je kind werkt dit net zo op school!
 

Lezen maakt je beter in communiceren

Door het lezen van boeken stel je je bloot aan meer woorden. Dit helpt je uiteindelijk om beter te communiceren. Je ontwikkelt namelijk een grotere woordenschat en meer verstand van zaken om jezelf te verwoorden. Het vermogen om effectief te communiceren is een essentiële levensvaardigheid. Bonus is ook dat je schrijfvaardigheid ook verbetert als gevolg van een grotere woordenschat, betere communicatieve vaardigheden en blootstelling aan verschillende schrijfstijlen.
 

Lezen prikkelt je verbeelding

Het is vast geen verrassing voor je dat lezen je fantasie vergroot. Lezen wakkert de verbeelding en creativiteit aan, omdat je je iets probeert voor te stellen bij een nieuwe wereld. Je visualiseert als het ware alle beschrijvingen over personages, plaatsen en objecten waarover je leest. Niet alleen hoe ze eruit zien, maar misschien ook wel hoe ze klinken, ruiken of voelen! Letterlijk al je zintuigen kunnen middels een goed verhaal geprikkeld worden. Zo ontwikkel je zelf misschien ook wel het vermogen om je fantasie de vrije loop te laten gaan. Dit zal je hersenen voeden om ideeën, mogelijkheden en begrip te ontwikkelen.
 

Lezen verbetert jouw empathische vermogen

Het verbeteren van onze communicatieve vaardigheden vergroot ons vermogen om ons in te leven en anderen te begrijpen. Dit komt mede omdat verhalen vaak hele menselijke, familiale en relationele aspecten bevatten die we leren herkennen en nadoen. Echt geweldige boeken helpen je niet alleen te begrijpen, maar ook om je begrepen te voelen. Je leert ook direct te kijken vanuit het perspectief van je familie, vrienden en collega’s. 

Niet alleen zijn we beter in staat de ander te lezen, maar ook om ons in diegene te verplaatsen. Zo ontwikkel je vanzelf een moreel kompas, waarmee je ook weer je relaties kunt verbeteren, omdat je als geheel een aangenamer mens wordt. 
 

Hoe zorg je dat je kind blijft lezen?

Uiteindelijk is het ontwikkelen van leesvaardigheid een kwestie van vroeg genoeg beginnen en blijven stimuleren. Het is sowieso voor je kind niet goed om langer dan twee uur achter een scherm te zitten om bijvoorbeeld een spelletje te spelen. Hij of zij houdt op een dag vast en zeker genoeg tijd over. Voorlezen werkt altijd, vooral met regelmaat op een vaste leestijd! Draai de rollen eens om en laat je kleine jou ook eens voorlezen. Zo creëer je samen positieve leesherinneringen. Zeker als je ook nog napraat over het verhaal, de personages en de afbeeldingen. Prikkel je kind door het stellen van vragen. Niet alleen over het boek, maar ook over zijn of haar belevingswereld.