Verzuip je kennis niet

Als er iets te vieren valt, zoals een geslaagd examen, kunnen jongeren de neiging hebben om eens lekker los te gaan. Misschien ook degenen die anders niet of maar heel weinig drinken. Meegesleept in het feestgedruis en aangemoedigd door vrienden drinken veel jongeren vaak meer dan goed voor ze is. En dat is heel jammer. Want jongeren die in korte tijd heel veel drinken, kunnen de kennis die ze kort daarvoor hebben opgedaan in een klap weer kwijtraken. Om jongeren bewust te maken van de risico’s van teveel drinken, krijgen zij na hun examens op school een felicitatiekaart met de boodschap dat het wel erg zonde is om die pas verworven kennis weer te ‘verzuipen’.
Geen alcohol onder de 18!
Onder de naam ‘Laat ze niet (ver) zuipen!’ loopt de Zeeuwse aanpak Jeugd en Alcohol inmiddels al weer bijna drie jaar. In deze periode hebben veel ouders en jongeren kennis kunnen nemen van het dringende advies dat het drinken van alcohol tot 16 jaar echt niet kan. Maar het is bekend dat de hersenen van jongeren nog zeker tot het 24e jaar doorgroeien. Alcohol verstoort die ontwikkeling. Het gevolg is onherstelbare schade voor nu en voor later. Vandaar dat de politiek heeft besloten om de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol te verhogen naar 18 jaar. Deze nieuwe regel is in 2014 ingegaan. Het beste advies voor ouders is dan ook af te spreken dat uw zoon of dochter tot zeker 18 jaar niet drinkt.
Wat als mijn kind al drinkt?
Jongeren die eindexamen doen zijn meestal ouder dan 16 en mogelijk heeft een aantal van hen al eens een alcoholhoudende drank genuttigd. Het is misschien lastig om als ouder met een bestraffend vingertje te komen. Toch is het belangrijk dat u met uw zoon of dochter praat over alcohol. Het is belangrijk dat jongeren leren verstandig om te gaan met alcohol om de schade zoveel mogelijk te beperken! Op www.lznvz.nl kunt u lezen op welke manier u dat kunt doen.
Dit artikel wordt u aangeboden door de campagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’. Onder deze naam werken alle Zeeuwse gemeenten samen met GGD Zeeland, Indigo Preventie, Politie Zeeland en andere maatschappelijke partners om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken.
Kijk op www.laatzenietverzuipen.nl voor meer informatie.